Foto: TT

Färre störs av berusade på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Nu i dagarna arrangeras Sveriges största konferens om alkohol, narkotika, dopning och tobak i Norrköping. En av nyheterna som presenterades i dag är att arbetet med att få krogarna att ta ett större ansvar kan ha gett positivt resultat.

Just nu pågår en studie i de nordiska länderna om hur människor drabbas av att någon i ens närhet dricker för mycket alkohol.

Centralförbundet för alkhol- och narkotikaupplysning, CAN, står bakom studien. Även om den inte är klar och siffrorna än så länge är preliminära, så finns det en del som sticker ut.

Färre berusade på stan

Bland annat upplever färre svenskar nu, jämfört med för 20 år sedan, att de har drabbats negativt av fulla människor på krogen eller ute på stan.

– För den typen av problem som gäller problem från en berusad person som man stöter på i offentlig miljö, så tycks de problemen ha minskat över tid. Det är en mer gynnsam utveckling i Sverige än i till exempel Finland och Danmark, säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN till Östnytt.

Vad kan det bero på?

– Det vet vi inte. Men om man ska spekulera så har vi ju haft en hel del förebyggande arbete just i Sverige inriktat på offentlig miljö och på restaurangmiljö. Vi har jobbat med utbildning av restaurangpersonal och tillsyn och sådana saker. Det är möjligt att det har dämpat den här utvecklingen, fortsätter Ramstedt.

”Stort samhällsproblem”

Men även om den trenden är positiv, så skapar alkoholen fortfarande stora problem i det svenska samhället.

– Det är 30 procent som har någon i sin närhet som dricker för mycket. Sedan är det ungefär hälften av dem som säger att de har påverkats negativt, så totalt sett 15 procent. Det är över en miljon människor som har sådana erfarenheter. Det gör ju att det är ett stort samhällsproblem, säger Mats Ramstedt.

Andra intressanta resultat av studien är att hög alkoholkonsumtion inte självklart innebär att fler upplever problem med alkohol.

Störst problem i Finland

I Danmark, som har en hög konsumtion av alkohol, är andelen personer som anser sig ha drabbats negativt av att någon i deras närhet dricker för mycket, lägre än i både Sverige, Finland och Island. Resultaten för Norge är ännu inte klara.

Enligt Mats Ramstedt är det svårt att mäta effekterna av alkohol, men ett sätt är att titta på andelen personer som drabbas av skrumplever. Enligt den statistiken har Finland klart störst alkoholproblem (Norge är ej med i studien), följt av Danmark strax efter.

Sverige, Norge och Island ligger betydligt lägre i den statistiken.

Underlag för alkoholpolitik

När studien från CAN är klar kan den bidra som underlag för hur olika länder kan driva alkholpolitik. Just att sprida kunskap är ledordet under konferensen, som fått namnet Drogfokus.

– Det är jätteviktigt. Dels för dem som jobbar med frågorna. Alla som jobbar med alkohol, narkotika, dopning och tobak. Sedan är det också en möjlighet för värdkommunen naturligtvis. För Norrköping, att kunna lyfta upp våra lokala projekt i Norrköping, olika förebyggande åtgärder som genomförs som kanske inte får så mycket fokus annars. Så det här är en jättemöjlighet, säger Karin Faxér, projektledare för konferensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Öst
Mer Nyheter