Överbefälhavaren MicaelBydén besökte Gotland under torsdagen. Foto: Patrik Widegren

ÖB besökte första förbandet

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens besked att Gotland ska ha heltidssoldater permanent placerade på ön från och med nu, så gjorde ÖB ett besök på det förband som finns på ön idag.

Hotbilden mot Gotland eller Sverige har inte förändrats, det är ÖB Micael Bydéns fortsatta besked. Det är andra skäl som gör att man redan nu placerar förband på ön permanent.

– 2018 var målbilden. När vi nu ser att vi kan gå fram snabbare, att göra någonting mer på ett annat sätt än grundplanen, då gör vi det. Det här var ett logiskt och naturligt beslut för mig, säger Micael Bydén.

Försvaret på Gotland

På plats 2017

Soldaterna från Skaraborgs regemente som befinner sig på ön sedan tio dagar blir nu de första i en rad av förband som kommer att hålla ställningarna på ön tills dess att stridsgrupp Gotland ska vara färdigutbildad och på plats i mitten av 2017.

– Jag tycker att det är ett lämpligt beslut. Det är helt rätt med tanke på hur det ser ut runt om i Östersjön, säger skyttesoldaten Kim Hedman.

– Det känns bra. Det är kul att vara först på plats om man säger så, säger Tobias Botin, som är ställföreträdande gruppchef.

Blir avlösta

Om tre veckor blir de avlösta av en annan liknande styrka. Enligt ÖB så är regementena runt om i landet beredda på att rycka in.

– Det finns en plan för det, de första rotationerna kommer att ske här i nästa månad. Det förbandet är absolut beredda att göra det, de har den tillgänglighet och den kapacitet som behövs. De andra kommer efterhand att bli varse om när, och vad de ska göra, säger Micael Bydén.

Behöver tillstånd

Om ett år ska alltså den permanenta stridsgruppen komma på plats. Då måste försvarsmakten också ha löst problematiken med att man inte ännu har miljöprövat och fått tillstånd att använda hela Tofta skjutfält på det sätt man behöver.

– Det kommer att krävas politiska beslut. Eftersom det är en förutsättning för att stridsgruppen kan vara här så förväntar jag mig att de politiska besluten kommer, säger Micael Bydén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet