Elefantkon Bua väntas föda sin kalv under hösten 2017. Foto: Sofia Andersson/Kolmården

Kungens elefant väntar kalv igen

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustafs elefantko Bua är dräktig, meddelar Kolmården. Pappa är danska drottning Margrethes elefanttjur Tonsak.

Nedkomsten beräknas till hösten 2017, då Bua har varit dräktig i ungefär 22 månader. Bua är sedan tidigare mamma till treårige Namsai.

– Efter Namsai vet vi att Bua är en bra mamma som vet hur man tar hand om sin kalv, så vi har goda förhoppningar om att hon ska vara lika bra med den nya kalven, sägerTommy Karlsson, driftsledare för Kolosseum på Kolmården, i ett uttalande.

Kungliga gåvor

Elefantkon Bua kom till Kolmården 2004 tillsammans med Sao Noi som en gåva från den nyligen avlidne kungen i Thailand. Tonsak är även han en kunglig gåva från Thailand, men till danska drottning Margrethe. Han kom till Kolmården från Köpenhamn Zoo sommaren 2015.

– Fram till födseln kommer vi att jobba extra mycket med att träna och motionera Bua för att hålla henne i bra form under dräktigheten. Vi tar också regelbundet blod- och urinprov för att säkerställa att allt fortlöper som det ska, sägerTommy Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer