• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa program just nu inte att se i SVT Play och på svt.se, vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

Kunglig källare grävs fram

Publicerad

Just nu pågår en arkeologisk utgrävning i Gästisparken i Motala. Det handlar om ruinerna efter Hertig Johans av Östergötlands källare som kommunen nu vill få daterad när man står inför en omgestaltning av parken.

Hertig Johan var bosatt på Bråborgs slott utanför Norrköping och vistades under olika perioder på Vadstena slott och i Motala där han ska ha byggt Motala Hus på 1500-talet. Enligt uppgift till Riksantikvarieämbetet ska källaren vara den enda lämning som återstår efter Motala Hus.

På samma plats byggdes senare ett gästgiveri, Gästis. Gästis fanns kvar in på 60-talet men revs när Riksväg 50 drogs genom staden. Idag återstår en mindre kulle och det är här man nu gräver fram det man tror är hertig Johans källare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer