Foto: SVT

Kustbevakningen hoppas på vårpropositionen

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen behöver 190 miljoner i extra anslag för att förhindra ett hotande underskott. Hur det blir visar sig imorgon då regeringen lämnar sin vårproposition till riksdagen. Om man tvingas spara varslas personal och fartygen får ligga mer vid kaj, något som kan få konsekvenser för miljön.

I Slite på östra Gotland ligger KBV 047, ett av kustbevakningens två fartyg här, vid kajen. Det andra fartyget, Triton, är ute på uppdrag i Östersjön.

Men får inte kustbevakningen mer pengar av regeringen när vårpropositionen offentliggörs, kan de uppdragen bli färre.

– I ett förstaläge så kommer det att läggas ett varsel i hela landet på 150 arbetstillfällen. Det kommer naturligtvis att få konsekvenser för vår verksamhet, säger Daniel Romehed, stationschef vid kustbevakningen i Slite. Han ser att närvaron till sjöss kommer att minska med mellan 30 och 40 procent.

Drabbar miljön

Det är stora investeringar, fler uppdrag och ökade kostnader som har gjort att kustbevakningen går mot ett underskott på 133 miljoner. Får man inte de pengar man behöver så minskas alltså verksamheten med fartyg och flyg i Östersjön med upp till 40 procent.

Detta kan bland annat drabba miljön längst hela Sveriges kust.

– Är vi mindre till sjöss så kommer möjligheten att upptäcka olja från vår sida att minska, säger Daniel romehed.

”Risken för en olycka ökar”

Bland landets kustkommuner är detta något man ser allvarligt på.

– Det är klart risken för en olycka ökar hela tiden med den ökande fartygstrafik vi ser i Östersjön. Konsekvenserna för strandliv, fiske och turist med mera, blir drastiska om olja skulle nå den gotländska kusten, säger Christer Stoltz, beredskapschef vid Region Gotland.

Minskat samarbete

Kustbevakningen samarbetar också med flera andra myndigheter, såsom Fiskeriverket, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket och Tullverket. Får man minskade resurser så blir det också minskat samarbete.

– Om inte vi kan göra de här uppdragen så kommer det att bli någon annan som får huvudansvaret för det. Det är svårt att se att man skulle spara pengar på det. Någonstans måste kostnaden tas istället, säger Daniel Romehed.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.