Astrid Linder forskningschef på VTI, berättar hur en kvinnlig krocktestdocka kommer påverka resultaten vid tester. Foto: TT/Paul Sancya//SVT

Kvinnlig krockdocka ska öka säkerheten i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det tas fram en kvinnlig krocktestdocka. Det är VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, som tillsammans med andra aktörer fått i uppdrag att öka säkerheten i trafiken – även för kvinnor.

Tidigare har krocktester genomförts på dockor som utgått från en manskropp, sedan har den bara gjorts lite mindre för att kunna se hur olyckor påverkar kvinnokroppen.

Men nu ska nya dockor tas fram. En för den genomsnittliga manskroppen och en för den genomsnittliga kvinnokroppen. Så nu kommer det inte längre bara vara storleken som skiljer.

– Det gäller inte bara längd och vikt, utan muskelstyrkan kan också spela en stor roll för vissa skador. En sådan skada där vi vet att de olika faktorerna spelar roll är vid en whiplashskada, säger Astrid Linder, forskningschef vid VTI.

I framtiden ska det också finnas krocktestdockor som motsvarar den genomsnittliga kvinnokroppen Foto: SVT

Nya krocktestdockor kommer ge bättre resultat

Dockorna beräknas vara klara om drygt fyra år och genom att kombinera traditionell fysisk provning med virtuell provning kommer framtida konsumentprovning kunna ge mer robusta och allmängiltiga provresultat.

– Vi kommer kunna ta mer hänsyn till de skillnader som vi har som människor och användare. På det sättet kommer vi också rädda mer liv i förlängningen, säger Astrid Linder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer