Li Grebäck är verksamhetsledare för Trots kvinnojour på Gotland. Hon har under sommaren 2021 paddlat runt hela ön. Bland annat uppmärksammar hon hur husdjur drabbas vid våld i hemmet. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Kvinnojouren: ”Våld i hemmet påverkar även husdjuren”

Uppdaterad
Publicerad

Li Grebäck från Trots kvinnojour har snart paddlat runt hela Gotland. Ett av hennes sista strandhugg var i Kappelshamn där temat för dagen var hur våld i hemmet påverkar husdjuren.

Efter starten på midsommarafton har Trots kvinnojours verksamhetsledare snart paddlat runt hela Gotland under 46 dagar. Förutom att belysa problemet med våld i hemmet, vill jouren samla in pengar till sin verksamhet. Hittills är det mest privatpersoner som har skänkt en slant.

– Vi saknar jättemycket pengar än och hoppas att företagarna ska vakna upp nu, säger hon.

”De känner av stämningen”

Ett av hennes sista strandhugg gjordes i Kappelshamn, där temat för dagen var hur husdjuren påverkas av våld i hemmet.

– De mår mentalt dåligt för de känner av stämningen i familjen när det är våld, säger Gunilla Sterner som är medlem i Trots styrelse och ansvarig för dagens evenemang.

Hon berättar också att djuren ofta används som gisslan. Därför tar Trots kvinnojour på Gotland även emot husdjur.

I videon ovan får du höra mer om Li Grebäcks paddling och om hur husdjur påverkas av våld i hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.