Marie Blomberg vid Universitetssjukhuset i Linköping är Årets banbrytare i vården. Foto: SVT

Kvinnor inom vården prisade

Publicerad

Årets kvinnliga ledare och Årets kvinnliga banbrytare i vården arbetar båda vid Landstinget Östergötland. Igår fick centrumchef  Ditte Pehrsson Lindell och Marie Blomberg, medicinskt ledningsansvarig vid förlossningen på Universitetssjukhuset i Linköping, motta de nationella utmärkelserna.

Marie Blomberg blir Årets banbrytare med motiveringen att hon ”med stark övertygelse granskat och utvecklat förlossningsvården, och med ett uthålligt och engagerat ledarskap lyckats nå betydande förbättringsresultat och fått ner kejsarsnittsfrekvensen till Sveriges lägsta med bibehållen medicinsk säkerhet.”

– Det känns jätteroligt, och särskilt kul är det att förlossningsvården lyfts fram på ett positivt sätt. Vi har kunnat visa att det går att förändra och – kanske allra viktigast – att förändringen är hållbar, säger Marie Blomberg i en kommentar.

Ditte Pehrsson Lindell, Årets kvinnliga ledare i vården, säger att hon känner sig både glad och hedrad.

– Som chef värderas jag självklart utifrån de resultat som min verksamhet uppnår inom bland annat medicin och forskning, och ser därför denna utmärkelse som vår gemensamma på Barn- och kvinnocentrum, kommenterar hon.

Priserna delades ut under Kvinnornas ledarskapsdag 2014, som arrangeras av tidningen Dagens Medicin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer