Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Malmborg är stiftsingenjör i Linköpings stift. Hon menar att pengarna inte räcker till för att renovera och underhålla kyrkobyggnaderna invändigt. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Kyrkans larm om underhållet – pengarna räcker inte till

Publicerad

För att underhålla och rusta upp kyrkorna i Linköpings stift finns en särskild ersättning. Men pengarna räcker inte till och nu kommer flera projekt att bli utan pengar.

Linköpings stift består av 260 kyrkor i Östergötland och Småland och för kommande år finns 41,5 miljoner i kyrkoantikvarisk ersättning att dela ut. Totalt har 84 ansökningar kommit in för renovering. Men nu meddelar Linköpings stift att pengar bara finns till ett femtiotal av dessa.

”Den kyrkoantikvariska ersättningen urholkas för varje år. Den har varit på samma nivå sedan 2009 och är inte indexreglerad. Ekvationen går inte ihop, en underhållsskuld byggs sakta men säkert upp”, skriver stiftsantikvarie Niclas Fredriksson i en kommentar.

I Linköpings pågår just nu två stora renoveringar, av domkyrkan i Linköping och Vadstena klosterkyrka, vilket bidrar till att annat just nu får stå tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.