Dennis Selborg berättar om varför han springer mellan Gotlands medeltida kyrkor. Foto: SVT/ Patrik Widegren

Dennis springer mellan 92 kyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett sätt att visa uppskattning för det unika kulturarvet, och samtidigt kanske inspirera andra att börja springa. Det säger Dennis Selsborg som har som mål att springa mellan Gotlands 92 olika kyrkor.

– Det som fångat mig i första hand är arkitekturen, det är fantastiska byggnader. Men också stillheten och känslan i kyrkorna, säger Dennis Selsborg.

Kombinerar löpning med historia

Dennis Selsborg jobbar till vardags som chef på ett vårdbolag i Stockholm. Ett av hans fritidsintressen är löpning och eftersom han har ett sommarboende på Gotland så tänkte han: ”Varför inte kombinera löpningen med lite historia?”

Gotland

– Bakgrunden är att jag har alltid velat svänga förbi kyrkorna när vi har varit ute med bilen på Gotland. Men jag har inte fått tid eftersom familjen kanske hellre vill till stranden. Men jag såg en dokumentär om Ingvar Carlsson där hans barn beskrev hur de hade som projekt att gå runt hela Gotland. Då föddes idén att jag kan faktiskt förena min löpning med att se Gotland och kyrkorna, säger Dennis Selsborg när SVT Nyheter Öst träffar honom vid Lokrume kyrka.

– Det som fångat mig i första hand är arkitekturen, det är fantastiska byggnader, säger Dennis Selsborg. Foto: SVT

92 kyrkor på Gotland –  en sträcka på 50 mil

Han räknar med att kunna springa mellan en och två mil vid varje löprunda. Då Gotland har 92 medeltida kyrkor så kommer det att bli ett långt projekt, i flera bemärkelser.

– Min tanke är att ta minst två kyrkor, och minst en mil per gång. Då hamnar jag på 50 mil och först hade jag tänkt att få till det på ett år. Men jag insåg att jag inte skulle klara det eftersom jag inte är bosatt här. Så planen nu är att genomföra det på två år, alltså 25 mil per år i ett ganska högt tempo, säger Dennis.

Dennis Selborg räknar med att hinna besöka alla kyrkorna på Gotland under två år. Foto: SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet