Lena Serrander, överläkare i klinisk mikrobiologi på US i Linköping, berättar om coronalabbet i Östergötland. Foto: SVT

Stor kapacitet på coronalabbet i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

I början av coronapandemin fick region Östergötland ta hjälp av andra regioner för att få alla prover analyserade, men ganska snart valde regionen att bygga ut det befintliga laboratoriet för att själva ha kontroll över provtagningen. Nu har man en överkapacitet.

– Vi såg hur det såg ut i Italien och de regioner som vi skickade våra prover till kunde inte ta emot fler prover för analys så det blev bråttom att bygga ut det egna labbet, säger Lena Serrander, överläkare i klinisk mikrobiologi på US i Linköping.

Vad är föredelen med att ha ett eget stort laboratorium?

– Vi kan ha kontroll över vilken kvalitet testerna håller och att vi tar ansvar från provtagning till analyssvar, säger Lena Serrander.

Överkapacitet

Laboratoriet klarar av att göra 1 000 covid-19-tester och 500 antikroppstester varje dag, men eftersom trycket inte är lika stort som det var under våren är behovet betydligt lägre. I snitt görs det 300 covid-19-tester och 100 antikroppstester. Och till hösten tillkommer ytterligare resurser

– Då får vi nya instrument så att vi kommer troligtvis kunna dubbla antalet tester per dag om det skulle bli nödvändigt, säger Lena Serrander.

Så laboratoriet står väl rustat om det blir en andra smittvåg?

– Ja, om det blir en andra smittvåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.