• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde i Uddevalla med kraftig rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Östergötlands vaccinationssamordnare, Kerstin Jonsson. Foto: SVT

70 procent av östgötarna covidvaccinerade med tre doser

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har 70 procent av östgötarna tagit en tredje dos mot covid 19. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Resultatet placerar länet på en åttonde plats bland regionerna i landet när det gäller vaccinationstäckning. Bäst är Värmland där 74 procent har tagit tre doser.

– Jag skulle naturligtvis vilja att det var mycket högre, att det skulle ligga runt 89 procent, som vi har haft både på dos ett och dos två, säger Kerstin Jonsson vaccinationssamordnare Region Östergötland.

Äldre bättre på att ta dos tre

Östergötland hamnar på plats 8 när det gäller vaccinationstäckningen för dos tre med sina 70 procent. Bäst är Värmland, med 74 procent och sämst är Skåne med 59 procent. Dock ser det bättre ut när det gäller östgötarna i åldern 65 år och uppåt.

– Det som är glädjande är att vi har en god täckning hos de som är 65 år och äldre. Det är ju den gruppen som löper störst risk att drabbas av allvarlig sjukdom i covid-19, där ligger vi på 92,5 procent i andelen vaccinerade som tagit dos tre, säger Kerstin Jonsson.

Kommer man skala ner på vaccinationen ytterligare på grund av det minskade intresset?

– Vi har gått igenom hur många som skall komma till oss för vaccination i juli månad. Där kommer vi ha en tillgänglighet plus att vi kommer att ha drop in. Men totalt sett kommer vi minska, så vi har en dag i veckan i Linköping, en dag i veckan i Norrköping och en dag i veckan i Motala, säger Kerstin Jonsson och tillägger att läget kan förändras.

– Skulle det bli ett ökat behov är vi beredda att skala upp verksamheten.

Innebär detta att doser kommer kasseras?

– Det är klart att vi varit tvunga att kassera doser. Men det görs beräkningar av våra logistiker varje vecka med hur mycket ska vi beställa hem? Hur mycket har vi i vårt förråd? Vi försöker balansera det här utifrån efterfrågan för att vi ska slippa kassera för mycket vaccin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer