• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En villa med fyra lägenheter brann ner till grunden i Ringarum. Se mer i videon. Foto: Mikael LembkeVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bostadshus brann ner i Ringarum – en person allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

En villa med fyra lägenheter är övertänd i Ringarum i Valdemarsviks kommun. Villan kommer brinna ner och räddningstjänst jobbar för att hindra att branden sprider sig. Alla boende ska ha hunnit rädda sig ut, men en person är förd till sjukhus med allvarliga skador.

– Den är totalt övertänd. Enheterna på platsen jobbar nu med att kontrollera så den inte sprider sig till närliggande byggnader, säger Morgan Wass, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Personen som fördes till sjukhus är en man i 50-årsåldern och han beskrivs som allvarligt skadad och har tagits in på intensivvårdsavdelning, enligt en bulletin från Region Östergötland.

Foto: SVT

Nära skolan

Byggnaden ligger endast tio meter från skolan och SVT Nyheter Öst erfar att skolan kommer vara stängd under fredagen. Larmet kom klockan 04.43 på fredagsmorgonen och 13 enheter från räddningstjänsten har skickats till branden.

– Vi har bekymmer med vattenledningsnätet i Ringarum. Därför har vi skickat dit flera tankbilar.

Enligt RTÖG ska sex personer befunnit sig i villan när det började brinna. Prognosen är att släckningsarbetet håller på fram till lunch.

– Det går åt rätt håll, men byggnaden kommer att få brinna ned.

Bilar flyttas

Polis har spärrat av vägen i närheten och området runt branden, patruller har också hållit vittnesförhör. Bärgare har kallats in för att flytta på bilar som står i närheten. Polisen har också inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet, uppger de på sin sajt.

Vid 08-tiden rapporterar RTÖG att de lyckats avvärja hotet mot näraliggande fastigheter. De ska fortsätta bevaka brandhärden fram till 13-tiden.En del fordon i närheten har fått sotskador. Representant för försäkringsbolag och kommunen finns nu på plats för att bistå de drabbade.

Valdemarsviks kommun meddelade på eftermiddagen att man sätter upp stängsel runt det nedbrunna huset och att de drabbade familjerna får akut stöd. Skolans personal har samlats för att planera hur man ska lägga upp arbetet på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet