Foto: SVT

Lagliga väggar ifrågasätts av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Svårare för polisen att beslagta sprayburkar.

Norrköpings lagliga graffitiväggar har funnits i över 20 år. De har framhållits som ett positivt exempel där kommunen genom olika projekt marknadsfört graffiti. Man har även kunnat uppvisa att den lagliga målningen förhindrar olagligt klotter i Norrköping.

Men igår kunde vi berätta att det olagliga klottret exploderat i Norrköping.

Kostar mer än en halv miljon

– Kommunen lade ner 425 000 kronor på klottersanering plus kostnaderna för lokaltrafiken och där rör det sig också om några 100 000, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och tekniska nämndens ordförande.

Norrköpings kommun har också planer på att upphandla särskilt för att få bort klottret.

Polisanmäler inte längre

Nu har det  också gått så långt att fastighetsägare inte ens bryr sig om att polisanmäla klottret och polisen ifrågasätter nu de lagliga graffitiväggarna i Norrköping.

I Norrköping ökade polisanmälningarna för klotter till 153 stycken förra året. Åren tidigare, 2013 och 2014, var det bara ett 40-tal per år.

Det är fortfarande en relativt låg siffra jämfört med många andra städer som haft så kallad nollvision, men mörkertalet i Norrköping tycks vara stort. När vi pratar med Hyresbostäder säger de att de inte ens bryr sig om att polisanmäla klottret eftersom det inte leder någonstans.

Fungerade i början

– Det är möjligt att man fick klottret att gå ner på 90-talet. Fick man det att gå ner var det rätt då. Just nu känns det sådär. Det underlättar inte vårt arbete, säger Peter Johansson, kommunpolischef Norrköping.

Han menar att det blir svårare för polisen att beslagta sprayburkar, pennor och förhindra klotter som sker olagligt.

En klottersanerare som vill vara anonym säger att han inte upplevt något liknande på 25 år och flera fastighetsägare berättar att de får betala runt en miljon per år för vandaliseringen.

I veckan ska ett möte hållas mellan polisen, kommunen, graffitiprojektet Yallah och Fastighetsägarna där frågan ska diskuteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.