Lägre förluster av bisamhällen

Publicerad

Sveriges bin har klarat vintern bra, visar Sveriges biodlares riksförbunds årliga enkät.

1604 biodlare i Sverige har svarat på enkätundersökningen, som genomfördes för sjätte året i rad.

I undersökningen har biodlarna fått svara på frågor om hur deras bisamhällen klarat vintern 2013/2014 och resultatet är mycket bättre än i fjol.

Låga förluster

Av totalt 20 701 samhällen var 1 984 döda efter vintern. Det innebär att 9,6 procent av de totala antal invintrade samhällen dog, vilket är mindre än hälften, jämfört med fjolåret då 22,6 procent av samhällena gick förlorade.

Mild vinter, en förklaring

– Att förlusterna denna vinter är väsentligt lägre än i fjol, finns det fler orsaker till, liksom det finns fler faktorer som gav de höga förlusterna förra vintern. En faktor som säkert spelat en viktig roll är att vintern 2013/14 var kortare och mildare än vintern 2012/13, säger bihälsokonsulenten Preben Kriansen.

Förlusterna varierar också i landet, visar undersökningen. Störst är förlusterna i Uppsala, drygt 14 procent, Västra Götaland närmare 13 procent och Östergötland, runt 12 procent.

Undersökningen som genomförs i flera andra länder, visar låga förluster även runt om i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer