Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Överläkaren Franz Rücker visar hur du snabbt bygger ett effektivt skyddsvisir. Foto: Marie Södersten

Läkaren: Så bygger du ett billigt skyddsvisir på 30 sekunder

Publicerad
Behovet av skyddsutrustning fortsätter att vara stort inom framförallt vården och äldreomsorgen.
Med enkla medel visar här överläkaren Franz Rücker på Visby lasarett hur man kan bygga ett effektivt och billigt skyddsvisir.

När skyddutrustningen började tryta inom vården på Gotland fick läkaren Franz Rücker en idé. Med rörisolering, elrör och overhead-plast, har flera hundra skyddsvisir tillverkats på bara några timmar.

– Efter att Arbetsmiljöverket släppte på restriktionerna för CE-märkning så har vi testat på intensivvården och de är väldigt nöjda. Även smittskyddsläkaren har godkänt visiret. Men nu behöver vi också se till så att de som är mest utsatta inom äldrevården får tillräckligt med skyddsutrustning, säger Franz Rücker.

Vinnarbidrag vid ”Hack the Crisis Sweden”

Det statliga initiativet Hack for Sweden höll den 3–6 april evenemanget ”Hack the Crisis Sweden”, där 7 400 deltagare skulle inom 48 timmar ta fram prototyper och hitta konkreta lösningar mot covid-19. Och i klassen ”Save Lives” så vann Franz Rücker med sitt bidrag till vården.

– Ja, det är jättestort. Och på torsdag kommer Digg, Myndigheten för digital förvaltning, att fortsätta förvalta idén och ska se hur man kan gå vidare för en allmän spridning av skyddsvisiret, säger han.    

Nu hoppas Franz Rücker att hans idé ska sprida sig över hela landet.

– Sverige skulle snabbt kunna tillverka tusentals med visir – både till sjukvården och äldreomsorgen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet