Läkemedelsutsläppen i Östergötland kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Totalt medverkar sju länder runt Östersjön i det EU-finansierade projektet CWPharma. Syftet är att få en bättre bild av läkemedelsutsläppen i Östersjöregionen. Nu har ett arbete påbörjats för att söka efter aktiva läkemedelssubstanser.

Provtagningar görs av Länsstyrelsen i Östergötland i Vättern, Boren, Dovern, Glan, Stång, Svartån. Dessutom har har sediment tagits från Bråviken.

– Syftet med projektet är att kartlägga och identifiera utsläpp av läkemedel till Östersjöregionen. Eftersom tidigare forskning har visat att det finns halter av läkemedel i våra vatten, men lite kunskap om hur mycket eller vilka effekter det har på miljön och människans hälsa, säger Sieglind Wallner Hahn, vattenekolog på Länsstyrelsen.

Det är tillsammans med sex andra länder som projektet genomförs och analyseras just nu i Helsingfors.

– I Östergötland kommer vi kolla på utsläppen från reningverk och sjukhus framförallt, säger Sieglind Wallner Hahn.

Proverna är skickade till ett laboratorium i Helsingfors där analyser ska göras. Projektet avslutas 2020 och då ska resultat och analyser vara helt klara.

– Man har ganska liten kunskap om vilka effekter läkemedel har på miljön, organismer och oss människor. Därför görs denna kartläggning, säger Sieglind Wallner Hahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.