Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Laktosreducerad skolmat för alla – succé för både skolkök och elever. Foto: SVT

Laktosreducerad skolmat för alla – succé för både skolkök och elever

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på specialkost som gluten- och laktosfritt blir bara större och större, men Änggårdsskolan i Linköping har hittat förenklingar.

En dryg femtedel av skolmatsportionerna i Sverige är så kallad specialkost men på Änggårdsskolan i Linköping är det bara var tionde portion som är specialkost.

– Sedan vi i höstas började laga laktosreducerad mat till alla barn behöver vi inte alls laga lika mycket specialkost, säger Karin Agerhall Nilsson, restaurangchef på Änggårdsskolan i Linköping .

De lagar 1300 portioner varje dag, varav 150 portioner är specialkost.

Branschföreningen Kost och näring kommer nu med nya rekommendationer för specialkosten i skolor och förskolor.

Hör i klippet ovan hur Ånggårdssområdet löst specialkosten för 1300 elever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Specialkost

Mer i ämnet