Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Engdahl, sektionschef vid Arbetsförmedlingen, berättar hur beskedet från Lalandia påverkar Motalas arbetsmarknad. Foto: SVT / Christian S Zetterdahl

”Lalandia hade blivit en gamechanger i Motala”

Uppdaterad
Publicerad

Motala har länge brottats med en hög ungdomsarbetslöshet och en etablering från Lalandia hade förändrat arbetsmarknaden stort.

– Det hade blivit en markant skillnad med de 300–400 jobb som fanns med i beräkningen, säger Per Engdahl, sektionschef vid Arbetsförmedlingen.

Under måndagen gav Lalandia beskedet att de inte längre kommer fortsätta sin satsning i Motala och förlänger därmed inte samarbetet med kommunen.

– Vi tycker det här är jättetråkigt. Etableringen hade helt förändrat känslan av Motala och fört med sig restauranger, hotell och många andra så kallade instegsjobb för ungdomar, säger Per Engdahl.

Positiv framtid för Motala

Men även om den satsning och förändring som många hoppats på inte längre blir en verklighet, så är Per Engdahl ändå försiktigt positiv inför framtiden.

– Även om Lalandia hade blivit en ”gamechanger” på arbetsmarknaden i Motala så har det ändå hänt mycket under de senaste åren. Vi har till exempel utvecklingen av Lokverkstan med många event samt flera andra nyetableringar i Motala. Dessutom lovar ju politikerna att de ska jobba vidare med detaljplanerna för Varamonområdet, så jag tycker det vittnar om en positiv framtid för Motala, säger Per Engdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.