Foto: Fredrik Sandberg / TT

Lantbrukare tror mer på kollegor än experter i klimatfrågan

Publicerad

En kollega är mer trovärdig än en forskare och media. Det visar en studie vid Linköpings universitet som undersökt hur lantbrukare värderar information om klimatförändringar.

Forskaren Therese Asplund har intervjuat 44 lantbrukare för att förstå vad gruppen uppfattar som trovärdig information om klimatet. Att valet föll på just lantbrukare beror på att deras verksamhet kommer att påverkas om klimatet förändras.

Slutsatsen är att kollegor anses mest trovärdiga, följt av rådgivare, forskare och sist media. Anledningen är att lantbrukarna värderar praktisk kunskap högt, menar Therese Asplund.

En majoritet av de intervjuade ansåg också att information som motsäger varandra är mer trovärdig, eftersom världen sällan är svart eller vit.

– Vi som kommunicerar om klimatet måste bli bättre på det här. Om vi inte förstår vad lyssnaren anser trovärdigt när vi diskuterar klimatfrågor, då tappar vi ju lyssnaren, säger Therese Asplund på Linköpings universitets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.