Landets största miljöprojekt stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Muddringen av Valdemarsviken – landets största miljöprojekt med en budget på över 300 miljoner – har stoppats av länsstyrelsen med omedelbar verkan.

Valdemarsviks kommun förnekar att man mörkat uppgifter om att muddringsarbetet i Valdemarsviken inte följer de satta miljökraven.

Men enligt länsstyrelsen dröjde det över en månad innan de fick rapporter om att gränsvärden överskridits. Så nu har muddringsarbetet stoppats.

Orsaken är att vattnet grumlas för mycket av det miljöfarliga bottensedimentet i viken.

– Nu har vi stoppat verksamheten när vi fick kännedom om hur situationen är. Hade vi fått in de här tidigare så hade vi troligen stoppat verksamheten tidigare, säger Matts Claesson från naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen Östergötland.

Kommer ni att anmäla kommunen?

– Vi håller på och överväger om vi ska göra det.

Ja, en anmälan om miljöbrott mot kommunen kan nu bli en av följderna. Detta eftersom länsstyrelsen hävdar att Valdemarsviks kommun känt till

de höga halterna i mer än en månad, men ändå inte varnat Länsstyrelsen som sköter tillsynen av muddringen.

– Där tycker vi att det brister. Vi tycker att vi skulle ha fått kännedom om det här tidigare och på ett tydligare sätt, säger Matts Claesson.

”Påstår att de haft vetskap”

– Vi har kontinuerligt nu även under perioden juli-augusti haft kontakt med länsstyrelsen, så jag påstår att de har haft vetskap, säger Thomas Örnberg, teknisk chef Valdemarsviks kommun.

– Det stämmer ju inte riktigt. De här kontrollrapporterna kom in den 27e, säger Matts Claesson.

Det miljöfarliga som finns i bottenslamet i Valdemarsviken är främst krom som släpptes rakt ut i viken från en gammal skinnindustri.

Ska finnas en lösning

Företaget som utför själva muddringsarbetet säger sig ha lösningen på problemet. Det man vill göra är att lägga ut en så kallad siltskärm längre ut i viken, som ska stoppa farligt sediment från att komma ut.

På kommunen hade man förhoppningar att de här åtgärderna skulle göra att muddringarna skulle återupptas redan på eftermiddagen, men länsstyrelsen måste först undersöka om de föreslagna åtgärderna är tillräckliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer