Carl Fredrik Graf, landshövding startar rösträkningen i Östergötland Foto: SVT

Nu startar den slutgiltiga rösträkningen på Länsstyrelsen Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kommunerna gjort en första preliminär rösträkning i EU-valet är det nu länsstyrelsernas tur att göra den slutgiltiga. Vi träffade landshövdingen som startade rösträknandet på länsstyrelsen klockan 8.45 på måndagen.

– Det är ju viktigt att det genomförs noggrant, det är ju lite tight för några partier, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Du som är gammal moderat, är du nöjd efter att partiet klarat sig så pass bra?

– I min nya roll är jag mest nöjd med det höga valdeltagandet, säger han.

Senast på fredag ska det nationella  valresultatet ska vara klart på fredag.

Rösträkningen har startat på länsstyrelsen Foto: SVT

Så går rösträkningen till

Precis som vid andra val genomför kommunerna en preliminär rösträkning så snart vallokalerna har stängt kl. 21.00 på valdagen. Det preliminära resultatet visas på val.se.

Dagen efter påbörjar länsstyrelserna den slutliga rösträkningen och då räknas även personrösterna.

Onsdagen efter valdagen börjar valnämnderna sin preliminära rösträkning av de förtidsröster som inte kunde granskas på valdagen. Resultatet är preliminärt och publiceras på val.se.

Förtidsrösterna lämnas sedan till länsstyrelsen som räknar dem igen.

Efter cirka en vecka har länsstyrelserna kontrollräknat alla röster och överlämnar resultatet till Valmyndigheten, som fastställer valresultatet och utser ledamöter och ersättare.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.