Landstinget svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fick Lasarettet i Motala svidande kritik från Inspektionen för vård och omsorg. Bristerna på akutmottagningen är så stora att det finns överhängande risk för vårdskador, slog myndigheten fast efter en inspektion.

Nu har Landstinget i Östergötland skickat ett första svar på hur man snabbt ska kunna komma till rätta med de brister som påpekats.

Det handlar bland annat om att skapa rutiner för vilka patienter som ska till vilken akutmottagning.

– Vi har fokuserat på att de patienter som ska till US i Linköping ska dit och de som ska till Motala ska dit. Det har varit otydligt vilka patienter som ska vart, säger Martin Magnusson, medicinsk rådgivare och chefläkare inom landstinget.

Innebär det att fler patienter ska köras till US i stället?

– Redan idag körs många patienter till US. Vi har försökt säkerställa att rätt patienter kommer till rätt ställe.

En annan kortsiktig åtgärd är att snarast förstärka narkosjouren i Motala. I inspektionsrapporten från Inspektionen för vård och omsorg fick lasarettet kritik just för att narkosläkare inte finns till hands på nätterna.

En punkt ni kritiserades på var också att oerfarna underläkare fått bedöma svårt sjuka patienter?

– Det är en sak vi kollat vidare på. Nu ska man veta att det där var vad personal beskrev som sin upplevelse. I alla ärenden med patienter som är svårt sjuka ska en specialist vara inkopplad och vi har skärpt upp det. Vi har inte uppfattat att det skett några fel, men det är inte så det ska gå till, säger Martin Magnusson.

Dessutom planerar landstinget för en rad långsiktiga åtgärder. Exakt hur dessa kommer se ut är ännu inte klart.

Hur reagerade ni på kritiken?

– Vi har själva naturligtvis identifierat en del av de här potentiella patientriskerna, därför har vi sen innan satsat på långsiktiga strategier. Så vissa saker var på gång, men vi behövde göra mer kortsiktiga åtgärder. Vi tar väldigt allvarligt på det och måste skynda på de långsiktiga åtgärderna och även göra akuta kortsiktiga åtgärder, säger Martin Magnusson.

Beslut inom kort

Nu kommer Inspektionen för vård och omsorg att titta närmare på landstingets svar och på vilka krav på förbättring man kommer att ställa.

– Vad vi gör är att vi skriver ett beslut med vad vi sett och väver in deras synpunkter, säger Lennart Pettersson på IVO.

Beslutet väntas vara klart inom två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.