Foto: SVT

Långdragen kamp om kalket på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha legat vilande i tre år så återupptogs idag rättsprocessen kring Nordkalks planerade kalkbrott i Ojnareskogen på Gotland.

Det har gått tio år sedan den första domstolsförhandlingen hölls kring de omdiskuterade kalkbrottsplanerna på norra Gotland. När Mark- och miljööverdomstolen samlades idag så var det tredje gången som målet tas upp i en förhandling på ön.

Den förra instansen Mark- och miljödomstolen gav bolaget Nordkalk rätt i juni 2014. Den domen överklagades av bland andra Naturvårdsverket.

Kampen om kalket på Gotland

– Det är just att det påverkar naturtyperna och djur- och växtarterna i området, säger Björn Thews, miljöjurist på Naturvårdsverket.

Domstolen hörsammade Naturvårdsverkets överklagan och tar därför upp målet igen. Men mycket har hänt mellan den förra domen 2014 och dagens förhandlingar.

I augusti 2015 pekade regeringen ut den berörda marken till ett Natura 2000-område, något som enligt Nordkalk kraftigt försvårar storskalig kalkbrytning.

”En otillåten inblandning i en pågående rättsprocess”

Från att i mer än tio år ha varit ett mål som handlat om kalkbrytningens påverkan på värdefull natur, så kom domstolsförhandlingen idag istället att handla om regeringens inblandning i en pågående rättsprocess.

Bolaget redogjorde för den, enligt Nordkalk, snabba process som ledde fram till regeringens beslut 2015. Man menar att Natura 2000-beslutet inte handlade så mycket om att skydda värdefulla naturtyper – något som det enligt bolaget faktiskt finns bättre exemplar av på flera andra platser – utan motivet skulle istället ha varit att försvåra för Nordkalk.

– Det var fel. Vi anser att det var en otillåten inblandning i en pågående rättsprocess och att det kränker Nordkalks rättigheter, säger Eva Feldt kommunikationschef hos Nordkalk.

Naturvårdsverket håller inte med

Naturvårdsverket, som var den myndighet som hade förberett ärendet för regeringens beslut, håller inte med om att regeringen skulle ha velat försvåra Nordkalks möjligheter.

– Vi kan för vår del bara konstatera att högsta förvaltningsdomstolen redan har avgjort just den frågan och kommit fram till att en rätten till rättvis rättegång inte hade åsidosatts, säger Björn Thews.

Nordkalk hoppas nu att rätten väljer att döma i målet utifrån hur förutsättningarna såg ut innan regeringen skyddade området.

– Det ändrar ju radikalt förutsättningarna för oss att få tillstånd, och det är just därför som vi nu menar att rätten måste bortse ifrån det natura-beslutet i den här prövningen och  fastställa det tillstånd och de villkor som vi fick i mark- och miljödomstolen 2014, säger Eva Feldt.

Domstolsförhandlingarna väntas pågå även under torsdagen och fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet