Parken Zoo anmäls för brott och förbjuds ta in nya djur

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Sörmland vill att åklagare utreder om Parken Zoo i Eskilstuna gjort sig skyldiga till brott mot bland annat artskydd. Man stoppar också djurparkens möjligheter att ta in nya djurarter under 2013.

Länsstyrelsen misstänker att djurparken brutit mot flera bestämmelser i Miljöbalken och Artskyddsförordningen. Man gör nu en åtalsanmälan till åklagare som då får undersöka om brott begåtts.

– Djuren har inte haft godkända hägn, det har varit bristande ordning och reda, säger länsråd Kurt Ekelund.

Länsstyrelsen förbjuder också – med omedelbar verkan – Parken Zoo att ta in nya arter under 2013. Beslutet kan inte överklagas. Om parken inte åtgärdar de brister som de har kan de bli tvingade att stänga.

– De har fram tills den 15 april på sig. Om de inte har åtgärdat problemen tills dess kan de förbjudas att visa vissa djur, säger Kurt Ekelund.

Tolv villkor ska uppfyllas

De tolv villkor man ställer på djurparken omfattar bland annat att styrelsen och vd ska ha ökade kunskaper om 2§ 2 kap i Miljöbalken och 47§ i Artskyddsförordningen, att man ska tillstånd enligt Jaktförordningen att hålla vilt i hägn, att hägnen uppfyller kraven enligt djurskyddsförordningen.

Parken Zoo ska också upprätta ett egenkontrollprogram som ska vara tillgängligt för all personal och vara möjligt att kontrollera för tillsynsmyndigheter.

– Det här är naturligtvis ett stålbad för oss, eftersom vi har så många försyndelser på administrativ nivå, säger Tommy Hamberg (V), styrelseordförande för Parken Zoo.

De tolv villkoren ska vara uppfyllda senast den 15 april 2013. Annars ”kan Länsstyrelsen komma att återkalla Parken Zoos nuvarande tillstånd att förevisa djur av arter som lever vilt”.

Parken Zoo

  • Kalla fakta i TV 4 publicerade i mitten av oktober alarmerande uppgifter om verksamheten vid Parken Zoo i Eskilstuna.
  • I programmet lämnade djurparkschefen felaktiga uppgifter om olika djurs öden, bland annat uppgavs att de sällsynta bongoantiloperna flyttats till andra djurparker när flertalet i själva verket hade avlivats.
  • Kalla fakta visade också hur döda djur har förvarats i en frys på Parken Zoo under flera år. Parkens styrelse bestämde senare att kropparna skulle destrueras.
  • I december byttes styrelsen ut. I februari utsågs en ny vd och en ny djurparkschef tillträdde. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.