Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet om hur det påverkar naturreservat i Östergötland. Foto: SVT

Länsstyrelsen får mindre pengar för att ta hand om naturreservaten

Publicerad

Anslagen från regeringen för att ta hand om naturreservat har minskat kraftigt de senaste åren. 2022 fick Länsstyrelsen i Östergötland 49 miljoner kronor för skötseln, i år endast 16 miljoner.

– Över tid är det ett problem, samtidigt som vi varje år bildar nya naturreservat, säger Jonas Källming, avdelningschef på Länsstyrelsen i Östergötland.

Regeringens beslut om sänkta budgetanslag under 2023 och 2024 för skötsel av naturreservat och nationalparker påverkar alla länsstyrelser.

Hör mer i klippet ovanför om hur det påverkar naturreservat i Östergötland.

Mötts av kritik

Den stora minskningen har mötts av kritik från civilsamhället.

– Varje krona som samhället satsar på fysisk aktivitet, ger nästan fyra kronor tillbaka genom stärkt folkhälsa, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet.

Men samtidigt som anslag har minskat gör regeringen andra satsningar, till exempel på våtmarker. I höstas meddelade de också att anslagen för naturvård ska höjas de kommande tre åren med 500 miljoner kronor per år.

– Den biologiska mångfalden ska bevaras och användas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.