Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Karlsson vid länsstyrelsen på Gotland berättar om vissa problem som kan uppstå när antalet besökare blir för många. Foto: SVT

Länsstyrelsen om Gotlandsturismen: Handlar om hur man beter sig

Publicerad

Gotland är ett stort besöksmål under sommaren. Under några veckor fördubblas det totala antalet personer på ön. Vid de populära besöksmålen, som ibland finns i känsliga naturområden, kan det uppstå problem.

– Problemet är kanske inte antalet besökare utan det är hur hur man beter sig, säger Olof Karlsson, enhetschef för naturvårdsenheten vid länsstyrelsen på Gotland.

Problem med parkering

Han tar upp exempel på hur det kan uppstå problem vid olika besöksmål där folk inte parkerar sina fordon på rätt sätt, till exempel långt från vägen i naturreservat.

– Jag tror att det handlar också väldigt mycket om kommunikation om om man följer de förhållningsregler som finns och vi hjälps åt för att det ska bli så bra som möjligt. Då tror jag att Gotland klarar ett ganska högt besökarantal, säger Olof Karlsson.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.