De giftiga kemikalierna kallade PFAS kommer i huvudsak från brandskum som används i brandövningar på flygplatser från 80-talet fram till mitten av 00-talet. Foto: SVT

Länsstyrelsen Östergötland: ”Vi har fått lugnande besked”

Publicerad

I Östergötland har PFAS från brandskum hittats i grundvatten på Bråvalla i Norrköping och vid Malmens flygplats i Linköping. På båda platserna har det sedan dess tagits prover i privata brunnar.

Riskerna med högfluorerande kemikalier uppmärksammades mycket 2013 då höga halter av föroreningarna upptäcktes i en dricksvattentäkt i Kallinge utanför Ronneby. Efter det flera kartläggningar och mätningar av PFAS gjorts i landet. I Östergötland hittades bland annat höga halter på före detta F13 i Bråvalla i Norrköping och vid Malmens flygplats i Linköping.

– Vi har varit oroliga för att det ska spridas till privata brunnar, men vi har fått lugnande besked från Förvarsmakten som ansvarar för kontrollerna, säger Helene Ek Henning, utredare på miljöskyddsenheten på Länsstyrelsen Östergötland.

Helene Ek Henning, utredare på miljöskyddsenheten på Länsstyrelsen Östergötland. Foto: privat

Enligt de senaste uppgifterna från Försvarsmakten som länsstyrelsen tagit del av har det gjorts kontroller i 35 privata brunnar i området kring Malmens flygfält i Linköping.

– Av dessa fanns det spår av PFAS i tre, men mycket låga halter, långt under Livsmedelsverkets åtgärdsgräns, säger hon.

Fyra kontroller vid Bråvalla

På Bråvallaområdet finns inte lika många privata brunnar och det har enligt de senaste uppgifter till länsstyrelsen gjorts kontroller i fyra stycken. I två av dem hittades för höga halter men dessa brunnar används inte som drickvatten.

Vid Bråvalla är stället orosmomentet den intilliggande sjön Glan som används som dricksvattentäckt till Norrköpingsborna.

– Där läcker det konstant ut väldigt höga halter av föroreningar från ett bergsrum men det finns ännu inga välutvecklade tekniska lösningar för att sanera, Helene Ek Henning.

Noggranna tester på dricksvattnet från Glan utförs kontinuerligt vid vattenlaboratoriet på Borgs vattenverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.