Foto: Patrik Widegren/SVT

Länsstyrelsen säger ja till utökade skjutningar på Tofta

Uppdaterad
Publicerad

Regionen ville inte, men Länsstyrelsen på Gotland säger ja till Försvarsmaktens önskan om att utöka övningsverksamheten vid Tofta.

Försvarsmakten har ansökt om ett miljöstillstånd för att fortsätta och utöka skjut- och övningsverksamheten på skjutfältet. Länsstyrelsen säger ja men tycker att villkoren för verksamheten bör förtydligas.

– Frågan om den utökade skjutövningsverksamheten är komplicerad då det är flera intressen som behöver tillgodoses. Vi ser att behovet av ett utökat tillstånd ligger i linje med Försvarsmaktens fortsatta utveckling på Gotland, säger Cecilia Schelin Seidegård, landshövding, i ett pressmeddelande.

Området attraktivt för nybyggnation

I förra veckan meddelade regionstyrelsen på Gotland att man vill att ansökan avslås då de anser att området är ett av de mest attraktiva för att bygga nytt just nu. Regionen anser därför inte att det är lämpligt att Försvarsmakten utövar mer skjutningar och övningar än vad man gör idag.

Förvarsmakten ansöker samtidigt om att få skjuta från kringliggande platser in mot skjutfältet, men det säger Länsstyrelsen nej till då de anser att det saknas tillräckligt underlag för ett sådant beslut.

Nu kommer Försvarmakten få möjlighet att bemöta yttrandena från myndigheter och enskilda. Beslutet tas slutligen av Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.