Skyddsjakt på Dovhjort införs i lantbruksområden norr om Norrköping Foto: SVT

Länsstyrelsen tillåter skyddsjakt på dovhjort

Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland säger nu ja till att skyddsjaga dovhjort i området Finspång Södra, Igelfors och Kalbo inom Kolmårdens älgskötselområde.

– Anledningen är att lantbrukare har problem med att dovhjortar äter upp deras grödor, berättar Emil Brangenfeldt, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

På grund av torkan minskar hjortarnas föda i skogarna, och därför söker de sig ut på odlade marker. Då skördarna i år blir mindre och mindre som ett resultat av rådanden väderförhållanden, blir detta ett problem. Fodret räcker på många håll helt enkelt inte till både lantbruk och vilt.

För att skydda det som är kvar av de redan hårt drabbade grödorna vill lantbrukare få jaga och skrämma djur som en av flera åtgärder.

– Anledningen till att länsstyrelsen ibland beviljar skyddsjakt på handjur är att lantbrukaren annars står maktlös om en större grupp med handjur betar i grödan. Syftet är att i första hand skrämma hjortarna och främst ska jakten inriktas på kalvar, säger Emil Brangefeldt.

Tidigare i år kom nya regler som ger markägaren rätt att skjuta årsklavar av dov- och kronhjort i oskördad gröda. I det aktuella tillståndet får lantbrukare inom ett avgränsat område i norra Östergötland fälla högst 35 spetshjortar av dovhjort, alltså handjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.