Spannmålsproducenten Karl-Magnus Petterson och företagsrådgivaren Ellinor Peterson. Hör dem prata lantbruk i videon. Foto: Lovisa Gelino ch Christian Zetterdahl/SVT

Lantbrukare: ”Det är goda tider och jag hoppas det håller i sig”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin drabbar många branscher hårt. En trygg livsmedelsförsörjning är viktig under en pandemi och lantbrukarna tror på framtiden.

Det visar årets lantbruksbarometer, som bygger på intervjuer med 1 000 lantbrukare och som presenterades idag.

Samtidigt visar undersökningen att lantbrukarnas skulder har minskat, men också att investeringsviljan är låg. Hela 98 procent uppger att de trivs med sitt arbete och 3 av 4 lantbrukare skulle rekommendera sitt det till andra.

Lantbruksbarometern är en årlig rapport som speglar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget – och det är en över lag positiv bild som målas upp i den 34:e upplagan.

Vadstena

Hög lönsamhet

Växtodlarna upplever den högsta lönsamheten på flera år. Det genomsnittliga avräkningspriset på mjölken var under 2020 det högsta någonsin och nötköttsproducenterna rapporterar om förbättrad lönsamhet.

Den pågående coronapandemin kan ses som en del av förklaringen. Restriktionerna har fått konsumenterna att ändra sitt beteende. Fler äter hemma i stället för på restaurang, vilket har lett till ökad försäljning av svenska råvaror i livsmedelsbutikerna, skriver TT.

Hör spannmålsproducenten Karl-Magnus Pettersson och företagsrådgivaren Ellinor Peterson resonera i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet