Det visar siffror från Svenska livräddningssällskapet.
På Varamonbadet i Motala jobbar räddningstjänsten med att lära ut badvett.
Informerar om badvett
En varm dag besöks stranden i Motala av tusentals personer. Sedan två år jobbar räddningstjänsten med att informera om badvett. De delar bland annat ut vatten i specialgjorda vattenflaskor till törstiga badgäster.
– Vi delar ut vattenflaskor med vatten i utbyte mot att de lovar att läsa vad som står på baksidan, säger Kjell Zingmark på räddningstjänsten Motala/Vadstena.
På vattenflaskans baksida informeras man om hur man bör förhålla sig till badvattnet. Mötet med badgästerna leder också ofta till ett samtal där räddningstjänstens personal kan informera lite extra.
”Håll ögonen på barnen och inte mobilen”
– Vi brukar påpeka att vi önskar att man som förälder ska hålla ögonen på barnen och inte på mobilen eller surfplattan när man är på stranden, säger Kjell Zingmark.
På stranden ser de ofta föräldrar som är upptagna med att titta i mobilen.
– Det händer i ett ögonblick att barnet sjunker. 20 centimeter vatten räcker för att ett barn ska drunkna, säger han.
Räddningstjänsten i Motala/Vadstena har i år ryckt ut på totalt åtta drunkningslarm, där ingen av dem slutat med dödlig utgång.
Äldre män överrepresenterade när det kommer till drunkningstillbud
Men enligt Svenska livräddningssällskapet sker betydligt fler livräddningar vid sjöar, där räddningstjänsten aldrig larmas. Även om fokus ofta ligger på att informera barn och föräldrar så är gruppen äldre män överrepresenterade när det kommer till drunkningstillbud.
– Män kan ha en förmåga att överskatta sig själva, man simmar ut för långt och upptäcker för sent att man inte orkar längre, säger Kjell Zingmark.