Foto: Darryl Dyck/AP/TT

LHC:s Derek Roy ser fram mot Tysklandsmötet

Uppdaterad
Publicerad

Två SHL-profiler är på väg att föra Kanada till OS-final. Bara Tyskland – i stället för förväntade Sverige – står emellan.

– Det måste vara tufft för Sverige, men vi ser fram emot att möta tyskarna, säger Linköpingscentern Derek Roy.

Han säger sig inte vara överraskad över Tysklands skräll:

– Tyskland är ett bra hockeylag, de spelar hårt, fysiskt och bra defensivt. Det blir en tuff match för oss, så man får ge dem cred för att de spelat så bra.

Linköpings poängkung har dock följt sitt nya blågula hemland en del i OS:

– Jag såg några av deras matcher, de hade mycket talang, skicklighet och fart. Bra spelare. Så det måste vara tufft för dem. Det är en kort turnering, så mycket kan hända och det har varit flera skrällar. Till och med ryssarna förlorade överraskande i gruppspelet, säger han inför fredagens semifinal.

Lyckad kedja

Den 34-årige Roy är med sina fem assist i delad ledning i Kanadas interna skytteliga. Hans kedja med Djurgårdsprofilen René Bourque (tre mål) och KHL-forwarden Gilbert Brulé (1+1) har varit framgångsrik hittills.

– Vi jobbar hårt och tillsammans. Vi pratar mycket vid sidan om eftersom vi inte spelar med varandra till vardags, att få puckar på mål, vinna en mot en-situationerna och att visa sig för varandra, berättar han.

”Varit fantastiskt”

Både Roy och Bourque fick chansen att OS-debutera när NHL valde att stå utanför i Pyeongchang.

– Det har varit fantastiskt. Alla här i Sydkorea har varit väldigt hjälpsamma och generösa och det har varit häftigt bara att träffa alla andra idrottare från olika sporter och nationer.

TT: Bästa ögonblicket hittills?

– I går efter vår match när det var klart att vi gått till semifinal. Bara de där sista sekunderna före slutsignalen när man var ute på isen, kunde se glädjen i allas ansikten och fick fira. Det var en härlig känsla, säger han om kvartsfinalen där Finland besegrades med 1–0.

I den andra semifinalen ställs OAR mot Tjeckien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.