Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberaler i krismöte – lokala företrädare: ”Har fullt förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är beredd att gå till nyval. Bakgrunden är ett migrationsförslag och partiet som helhelt är splittrad i frågan om partiet ska fortsätta i januariavtalet, ställa sig utanför eller återgå till en borgerlig kontext.

I förra veckan krävde Sabuni att regeringen drar tillbaka de migrationsförslag som ska göra det lättare att få uppehållstillstånd av humanitära skäl. Annars kan januarisamarbetet hotas, och därmed regeringens budgetsamarbete med C och L. Enligt henne kan förslagen leda till ökad invandring och ökade kostnader.

– Om statsministern tycker att det är viktigt med den här generösa migrationen, som innebär ökade kostnader, då måste han också hitta ett annat underlag för budgetsamarbetet, sade hon till TT.

Sabunis linje har väckt stark kritik inom partiet. En lång debatt i riksdagsgruppen i veckan ledde inte till enighet. Under fredagen sitter Liberalerna i möte och representanter lokalt vill avvakta dagens besked innan de kommenterar.

– Det enda jag vill kommentera officiellt är att vi följer det som händer på riksnivå. Vi har fullt förtroende för att Nyamko och partistyrelsen kommer fram till ett bra förslag, säger Monica Holstad, vice Förbundsordförande i Östergötland.

Så här lierar sig Liberalerna i Östergötland:

Kinda: Liberalerna, Centerpartiet, Moderaterna.

Norrköping: Liberalerna, Socialdemokraterna, Centernpartiet, Kristdemokraterna

Linköping: Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna

Söderköping: Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna

Mjölby: Liberalerna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet

Motala: Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet

Åtvidaberg: Liberalerna, Socialdemokraterna Centerpartiet, Vänsterpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.