Foto: Fredrik Sandberg/TT

Licensjakt på varg möjlig i Östergötland – beslut från Naturvårdsverket

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket öppnar nu för licensjakt på varg i flera län i södra Sverige, däribland Östergötland. Men beslutet innebär inte automatiskt att det blir licensjakt utan att det finns möjlighet för länsstyrelserna att fatta ett sådant beslut. 

Bakgrunden till Naturvårdsverkets beslut är att vargarna spridit sig i södra Sverige och bildat revir på flera platser. Sedan tidigare är licensjakt tillåten i det så kallade mellersta rovdjursförvaltningsområdet där Dalarna, Gävleborg, Örebro, Värmland och Västmanland ingår.

– Resultatet av den senaste inventeringen kommer ligga till grund i bedömningen av hur stort utrymme det finns för licensjakt, säger Jim Forsberg, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland

Innan ett eventuellt beslut om licensjakt i södra Sverige fattas kommer en samordningsprocess ske med berörda län.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket äter vargen? Jaktvårdskonsulent Matilda Söderqvist berättar.

Fakta om licensjakt

•    Vargen är fridlyst och får liksom andra stora rovdjur endast jagas under strikt kontrollerade former. I södra Sverige har det hittills endast varit tillåtet med skyddsjakt, där syftet framför allt har varit att förhindra allvarlig skada på tamboskap. Naturvårdsverket har nu beslutat att länen i det södra förvaltningsområdet, utom Gotland, också får möjlighet att besluta om licensjakt. 

•    Antalet revir är ett av kriterierna för licensjakt, andra kriterier är geografisk täthet och förekomst av genetiskt viktiga vargar

•    Sverige har tre rovdjursförvaltningsområden: norra, mellersta och södra förvaltningsområdet. Licensjakt har hittills nästan uteslutande bedrivits i det mellersta förvaltningsområdet. 

•    Licensjakt kan i Sverige bedrivas mellan 2 januari och 15 februari. Beslut om eventuell licensjakt i södra förvaltningsområdet kommer att fattas i september 2023.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.