Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Många butiker har stängt det senaste året, säger Emelie Aronsson. – Ska man handla måste man åka till en annan kommun, säger Björn Karlzon i Ödeshög. Foto: Lena Liljeborg / SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ödeshög storsatsar – så tycker invånarna

Uppdaterad
Publicerad

Ödeshög satsar stort i sin nya översiktsplan för att få kommunen att växa och locka folk.

I dagsläget måste kommuninvånarna i Ödeshög ta sig över kommungränsen för att komma till sjukhus, gymnasium, järnvägsstation, flygplats, polisstation, simhall eller handelsområde.

– Jag har vant mig. Ska man handla måste man åka till Mjölby, Tranås eller Vadstena för här finns snart inga affärer kvar, säger Björn Karlzon som flyttade till Ödeshög 1965. Och han får medhåll av småbarnsmamman Emelie Aronsson, som saknar shoppingmöjligheter.

Vi frågade invånarna vad de tycker kommunen ska satsa på för att locka folk till Ödeshög.

Se och hör dem och kommunens svar i klippet ovan.

– Vi ska göra Ödeshög till ett kommersiellt centrum, säger säger Annicki Oscarsson (KD), ordförande för kommunstyrelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi marknadsför vårt fina läge vid E4, men när det gäller länsgränsen är det väldigt svårt att arbetspendla kollektivt, säger kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson (KD). Foto: Lena Liljeborg / SVT

Arbetet med planen inleddes för drygt två år sedan och startade med en medborgardialog där nära 600 personer deltog, alltså ungefär 10 procent av befolkningen.

– Översiktsplanen är det viktigaste instrumentet vi har i kommunen, och vi ska ta hand om det vi har och också utveckla. Bostäder för alla behov är mycket viktigt och nu siktar vi på 6000 invånare.

Svårt ta sig över länsgränsen

Gymnasieungdomar kan pendla till Tranås, men någon arbetspendling dit med kollektivtrafik finns inte. Och att pendla direkt från Ödeshög till Jönköping går inte.

– Vi försöker marknadsföra vårt fina läge vid E4, men eftersom Regionen har ansvar för kommunikationerna kan vi inte påverka kollektivtrafiken.

Jobb där man bor

Att både bo och arbeta eller studera inom kommunen, är det bara 58 procent (1430 personer) som gör.

48 procent (1032 personer) pendlar ut för att arbeta eller studera i en annan kommun och 401 personer pendlar in för att arbeta i Ödeshögs kommun.

  • Folkmängd tätorten: 2680 (2019)
  • Folkmängd kommun: 5325 (mars 2020)
  • Kommunens område motsvarar socknarna Heda, Rök, Svanshals, Trehörna, Västra Tollstad. Samtliga i Lysings härad.
  • Ödeshögs kommunfågel är skäggmesen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ödeshög

Mer i ämnet