Linköping – 112 miljoner till Linköpings universitet

Publicerad

38 forskare i naturvetenskap och teknik, vid Linköpings universitet, får tillsammans 112 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för de kommande 3-4 åren.

Totalsumman för LiU:s del är exakt dubbelt så stor som 2010. En del av förklaringen är att ett antal fleråriga projekt löpt ut under 2011.

Det största bidraget får Per Hammarström, professor i proteinkemi vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM). Han räknar hem 4,95 miljoner kronor för projektet proteinveckning, felveckning och dessas roll i sjukdomar.

Rickard Armiento, ung forskare på väg till IFM från Massachussetts Institute of Technology får 4,8 miljoner kronor för projektet, Storskaliga datorberäkningar, för materialdesign med övergångsmetaller och sällsynta jordartsmetaller för nya energiteknologier.

Magnus Berggren, professor i organisk elektronik vid Institutionen för teknik och naturvetenskap, får 4,7 miljoner kronor för forskning om bipolära kemiska kretsar.

Ytterligare tre forskare når 4-miljonersgränsen: Erik Janzén (halvledarmaterial), Anthony Turner (biosensorer) och Chariya Virojanadara (halvledarmaterial).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.