Foto: Emil Langvad / TT

Linköping avbryter samarbete med Stadsmissionen och kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun väljer nu att bryta partnerskapet som gett stöd år människor som vistas tillfälligt i kommunen. Det handlar om personer som lever i ekonomisk utsatthet.

Kommunen menar att många av de här personerna som tar del av insatser, som mat och rena kläder, varken jobbar, studerar eller har giltiga skäl att vistas i landet och därför vill man stoppa samarbetet.

– Vi kan inte införa nolltolerans mot olovliga bosättningar ena dagen och samtidigt ge stöd åt människor som är en del i hela den problematiken, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande från kommunen.

Sanna Detlefsen, direktor stadssmissionen i Linköping säger att hon känner sig tudelad i beskedet.

– Det är sorgligt för de här personerna som drabbas, som har ett stort behov. Vi har inte egen förmåga att driva vidare detta i samma utsträckning. Samtidigt har jag förståelse för att kommunen måste avveckla vissa verksamheter, säger hon.

Sanna Detlefsen är direktor på Stadsmissionen i Linköping. Foto: SVT

Den totala årliga kostnaden som kommunen sparar genom att lämna samarbetet uppgår till en miljon kronor. Beslutet väntas fattas på social-och omsorgsnämndens sammanträde den 24 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.