Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordföranden i barn- och ungdomsnämnden Foto: Linköpings kommun/TT

Linköping backar på beslut om datorer i skolan – inte längre något alla ska få

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun river upp beslutet att alla skolelever ska ha en surfplatta eller dator. Beslutet motiveras med bland annat med den sjunkande läsförmågan bland svenska elever.

Det var 2016 som kommunen beslutade att utöka tillgången till IT-utrustning bland unga. Ambitionen var att varje elev, från förskoleklass till årskurs nio, skulle ha en surfplatta eller dator.

Nu blir det i stället upp till varje skola att bestämma hur mycket de vill satsa på IT-utrustning, eller om de vill lägga pengarna på t ex andra läromedel eller personal.

– Vi vet att läsförmågan bland svenska elever fortsätter sjunka, vilket är väldigt oroande. Mycket tyder på att den stora digitaliseringen av svensk skola inte har bidragit till att göra läsförmågan bättre. Det är dags att vi börjar tänka om, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Beslutet väntas fattas på barn- och ungdomsnämndens möte den 25 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.