Linköping – BAE erkänner fel vid JAS-affärerna

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet mot agenten som misstänktes för mutbrott i samband Jas Gripen-affärer har lagts ner. Samtidigt betalar vapenjätten BAE Systems flera miljarder kronor till amerikanska och brittiska myndigheter för att slippa åtal.

Den 29 januari åtalades österrikaren Alfons Mensdorff-Pouilly i Storbritannien för att ha mutat okända tjänstemän i Tjeckien, Ungern och Österrike för att säkra kontrakt för Gripen.

Mensdorff-Pouilly arbetade tidigare som konsult för brittiska BAE Systems, Saabs samarbetspartner i Gripenaffärer.

I fredags kom beskedet om att åtalet mot honom lagts ner, skriver nyhetsbyrån AFP.

Beslutet om det nerlagda åtalet kom efter att det blivit klart att BAE Systems gjort upp med amerikanska justitiedepartementet och brittiska ekobrottsmyndigheten Serious Fraud Office (SFO) för att slippa åtal för mutbrott.

BAE Systems har misstänkts för oegentligheter, bland annat i samband med försäljningen av ett radarsystem till Tanzania och av stridsflygplan till Saudiarabien. Även affärer med Tjeckien och andra europeiska länder har ifrågasatts.

BAE Systems medger att bolaget lämnat missvisande information och gjort sig skyldigt till felaktig bokföring. Däremot medger företaget inte mutbrott. BAE Systems betalar sammanlagt nästan 3,5 miljarder kronor.

Ulrika Fager, presschef på Saab, säger till TT att hon inte kan kommentera fredagens uppgörelse mellan BAE och de amerikanska och brittiska myndigheterna.

-För vår del lades förundersökningen mot Saab ner redan i juni 2009. Förundersökningen som var riktad mot Saab gjordes i samarbete med SFO och andra myndigheter, säger hon.

Där konstaterades enligt Fager att varken Saab eller dess dotterbolag Gripen International medverkat i något som inte varit korrekt.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.