Personer som lätt blir rödbrända behöver vara extra noga med att skydda sig mot solen.
Nu visar Magnus Falk, distriktsläkare och nybliven medicine doktor vid Linköpings universitet, att ljustestning kan få personer i riskzonen att ändra sin attityd till solning och inse betydelsen av att skydda sig mot solen.
Ljustestet innebär att man utsätter ett litet område på ryggen eller armens insida för en serie UV-doser av ökande styrka. Antalet rodnader som uppstår visar hur känslig man är – ju fler rodnade fält, desto större ljuskänslighet. Metoden är så enkel att den kan avläsas av individen själv, vilket gör att den kan utföras i stor skala till låg kostnad.
För att undersöka möjligheterna till förebyggande åtgärder mot hudcancer genomförde Magnus Falk en studie bland 308 personer som besökte en vårdcentral i Linköping. En tredjedel av försökspersonerna fick förutom information genomgå ljustestet.
Bäst resultat uppnåddes bland dem som gjorde ett ljustest och fick veta att de hade en hög UV-känslighet. Slutsatsen är att ljustestet kan vara ett användbart verktyg för att förebygga hudcancer speciellt i denna grupp med förhöjd risk för sjukdomen.