Linköping – Jordnötter kan skydda mot tbc

Uppdaterad
Publicerad

En näve jordnötter per dag kan bli ett effektivt hjälpmedel för att komma tillrätta med tuberkulos i världen. Framför allt i fattiga länder, visar en studie vid Linköpings universitetssjukhus.

Tuberkulos var en gång en näst intill utrotad lungsjukdom. Nu ökar antalet smittade igen, ...framför allt i Afrika och i dom forna Öststaterna. Behandlingen med antibiotika är krävande och pågår under lång tid för att patienten ska bli frisk.

En undersökning bland svårt sjuka tuberkulos-patienter i Etiopien visar att jordnötter som ges tillsammans med antibiotika gör dom mindre smittsamma och förkortar den perioden som dom smitta andra. Behandlingen lindrar också vanliga symtom som hosta, feber och bröstsmärtor.

I en tidigare studie fick patienterna kosttillskott med arginin, men forskarna vill undvika ännu ett piller och i stället se om det går lika bra med energirik mat. Sedan två år pågår nya studier i Etiopien. 180 tuberkulos-patienter får dagligen 30 gram jordnötter eller rostat vete, rikt på fett, protein och kolhydrater ... men inte lika mycket arginin. Resultaten hittills verkar lovande...

Alla nötter innehåller arginin, men finns särskilt mycket i jordnötter. Jordnötter växer vilt över hela världen ? vilket kan visa sig gynnsamt för fattiga länder där tuberkulos nu öker...

Om jordnötter kan hjälpa till att minska spridningen av tbc i världen får vi veta nästa sommar, då forskningsresultaten ska vara klara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.