Mattias Näsström är trafikoperativ chef på Östgötatrafiken. Foto: SVT

Linköping kan få pendeltågsstation i Malmslätt

Uppdaterad
Publicerad

Fler östgötar ska åka tåg. Det är ett av önskemålen i Östgötatrafikens tågutveckligsplan som nu är klar. Enligt utredningen behöver pendeltågen bli längre och en ny station föreslås i Malmslätt.

Den nya tågplanen ska gälla ända fram till år 2040, så här finns idéer på både kort och lång sikt.

Malmslätt får tågstopp

För att locka fler resenärer föreslås ett nytt tågstopp. Tanken är att bygga en station ungefär i höjd med Flygvapenmuseum i Linköping.

Linköping

– Vi vet att Resecentrum kommer att flytta till andra sidan Stångån när Ostlänken kommer. Då blir restiderna till de västra delarna av Linköping längre. Då ser vi ett behov av att ha en pendeltågsstation i västra Linköping också, säger Mattias Näsström som är trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Tanken är att den nya stationen ska göra att det går fortare att ta sig till bland annat universitetet och Mjärdevi.

Pendeltågen blir längre

Tågen kommer också att bli längre och det redan nästa år.

– Men vi tror inte vi kan köra så mycket tätare än vad vi gör nu. Det finns inte plats helt enkelt och då vill vi kunna erbjuda en bra resa genom att ha längre tåg, säger Mattias Näsström.

Beslut tas av trafik- och samhällsbyggnadsnämnden i Region Östergötland den 6 December.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet