Linköping – Många nya tips om dubbelmordet

Publicerad

(UPPDATERAD) Den nya fantombild som polisen hoppas kan hjälpa till att lösa dubbelmordet i Linköping 2004 har fått mängder av människor att höra av sig.

På bara en dag har ett hundratal tips strömmat in till polisen, bland dessa finns flera nya namn på personer som bor i området.

Enligt kriminalkommissarie Jan Staaf så är flera av tipsen intressanta. Bland annat förekommer ett par namn flera gånger bland tipsen. Ett av dessa är sedan tidigare inte känt i utredningen, säger han till Östnytt.

När fantombilden hade publicerats på onsdagen började folk höra av sig. Bilden föreställer en man som var aktuell tidigt i utredningen.

Tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 knivmördades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping.
Efter flera års utredning, mängder med förhör och ett stort antal DNA-tester har polisen fortfarande ingen misstänkt.

När fantombilden hade publicerats på onsdagen började folk höra av sig. Bilden föreställer en man som var aktuell tidigt i utredningen. Under torsdagseftermiddagen skulle polisen ha ett möte för att gå igenom det nya materialet.

Tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 knivmördades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping.
Efter flera års utredning, mängder med förhör och ett stort antal DNA-tester har polisen fortfarande ingen misstänkt.

Den utredningsgrupp som arbetar med mordutredningen har genom att granska en mängd vittnesutsagor konstaterat att det finns en ännu oidentifierad yngre man som befunnit sig en kort bit från brottsplatsen.

De av varandra oberoende vittnena beskriver en man som är i 20-års åldern och normallång, cirka 180 cm. Han har ett ljust lite spretigt hår som var modeklippt.

Ett par vittnen tyckte att mannens runda kinder gav honom ett barnsligt utseende. Mannen var endast iklädd en beige tröja på överkroppen, till skillnad från övriga fotgängare som bar ytterplagg den här ruggiga morgonen.

Mannen sågs bland annat gå på Djurgårdsgatan i nordlig riktning för att sedan ses stå och titta in i en fotoaffär längst ned på Djurgårdsgatan.

Mannen har även setts sitta på en bänk inne i Trädgårdsföreningen en kort stund senare. Av signalementsuppgifterna att döma tyder mycket på att det är samma unga man som vittnena har sett.

Länskriminalpolisen i Stockholm har hjälpt utredningsgruppen att ta fram en så kallad ”Fantombild” på mannen. Bilden bygger på minnesbilder från endast ett vittne. Ytterligare vittnen har fått se bilden och uppger att det liknar den person de såg den aktuella morgonen. Bilden ska granskas kritiskt.

Under utredningens gång har polisen talat med flera tusen uppgiftslämnare utan att finna något tydligt motiv till dåden eller någon gärningsman som kunnat knytas till de spår som säkrats på brottsplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet