Muharrem Demirok (C), kommunalråd i Linköping. Foto: SVT

Linköping miljardsatsar på att nå miljömål

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun har ett högt satt miljömål. År 2025 ska staden vara klimatneutral. Nu gör kommunen en storsatsning kallad Klimatmiljarderna för att nå det målet.

I dag höll det miljöansvariga kommunalrådet Muharrem Demirok (C) en presskonferens där man samlat representanter för de kommunala bolagen Tekniska Verken, Stångåstaden, Lejonfastigheter och Sankt Kors för att presentera strategin.

– Vi gör en samordnad framryckning och kommer satsa tre miljarder under mandatperioden, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd med ansvar för miljö, klimat och samhällsbyggnad.

Det var 2011 som Alliansen tog initiativ till beslutet om att Linköpings kommun ska vara CO-neutrala till 2025.

”Unikt i kommunsverige”

Hela kommunen och dess bolag ska engageras i arbetet. Han menar att det man gör nu inte har någon motsvarighet i landet.

– Det här är unikt i kommunsverige. Ingen kommer i närheten av en sådan här satsning, säger Muharrem Demirok.

Bland de presenterade satsningarna finns koldioxidlagring, solel, vindkraftsutbyggnad, geolagring och energieffektiviseringar, samt kol- och fossiloljefri produktion.

Kommunkoncernens bolag ska också producera lika mycket el från förnyelsebara och återvunna material som den totala elkonsumtionen i Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet