Visa alla (2)

Linköping överklagar beslut för trädfällning

Publicerad

Linköpings kommun vill få dispens från biotopskyddet och ta ner ett antal träd på Folkungavallen. Anledningen är att kommunen vill bygga bostäder på området.

Länsstyrelsen hade tidigare gett kommunen dispens för att ta ner sex träd i allén längs lasarettsgatan och 21 träd i allén vid Hamngatan.

– I detaljplanen anges att vi som kompensation ska plantera cirka 70 nya träd, längs Hamngatan och längs lokalgator i det nya området. Dessutom gör kommunen i samband med utvecklingen av Folkungavallen stora insatser för att lyfta naturvärdena i Tinnerbäcken, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre, i ett pressmeddelande.

Totalt är det 27 träd som Linköpings kommun vill ta ner vid Folkungavallen Foto: SVT

Naturvårdsverket satte stopp

Men Naturvårdsverket överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen – och fick rätt. Därmed stoppades den planerade trädfällningen.

– Vi anser inte att det är rätt att Naturvårdsverket stoppar en utveckling av våra städer på ett sätt som innebär att vi kommer behöva bygga på jordbruksmark utanför städerna istället, säger Elias Aguirre (S).

Nu överklagar Linköpings kommun beslutet till Mark- och miljööverdomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer