Linköping – Restaurangerna håller hög standard

Uppdaterad
Publicerad

146 restaurangföretagare i Sveriges 20 största kommuner bedömdes förra året ha så bristande livsmedelshygien att de tvingades stänga igen verksamheten. Detta efter Miljöoch hälsoskyddskontorens inspektioner.

I Stockholm stängdes under förra året totalt 42 krogar, medan det i Göteborg stängdes dubbelt så många, hela 81 stycken. I Linköping däremot, Sveriges femte största kommun, stängdes inte en enda krog under förra året.

Malin Hultegård, livsmedelsinspektör i Linköping:

– Både krögarna och vi tjänar på att den här typen av ärenden hanteras smidigt. Syftet är att skapa matsäkerhet, och kan man göra det utan hårdhandskar är det bra.

De vanligaste orsakerna till att en restaurang tvingas stänga är:

*Bristande kunskap och obefintlig egenkontroll.

*Dålig rengöring av lokaler och redskap.

*Ohygienisk hantering.

*Bristande personlig hygien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.