Linköping – Vårdas för dödlig tropisk feber

Uppdaterad
Publicerad

En patient som misstänks ha drabbats av misstänkt Lassafeber vårdas just nu Universitetssjukhuset i Linköping.

Patienten, en kvinna i 30-årsåldern som arbetat i Västafrika, fördes till infektionsklinikens högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset på måndagen.

-Sjukdomen uppdagades i Afrika och sen har kvinnan förts till Sverige för vård på Universitetssjukhuset som har den enda nationella resursen för den här typen av sjukdomar, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind till Östnytt.

Kvinnans tillstånd bedöms som stabilt och ej livshotande. Det finns ingen risk för att allmänheten eller andra patienter på sjukhuset ska smittas.

-Det finns ingen smittorisk i samhället, men en risk i vårdsituationen och därför används specialutrustning för att vårda kvinnan, säger Britt Åkerlind.

Lassafeber är en blödarfeber som orsakas av virus och förekommer i tropiska och subtropiska länder. Symptomen för sjukdomen är hög feber och risk för inre blödningar.

-Cirka en procent blir väldigt sjuka och man kan inte i förväg veta vilka som drabbas eller inte, säger Britt Åkerlind.

Smittbärare för sjukdomen är gnagare och den finns även i deras avföring. Mellan människor smittar sjukdomen sedan via kroppsvätskor. Exakt hur den sjuka kvinnan smittats vet man inte.

Någon risk för att lassafeber får fäste i Sverige finns inte enligt Britt Åkerlind. Det är första gången sedan 1991 som någon behandlas för någon liknande sjukdom i Sverige.

Ulf Larsson

ulf.w.larsson@svt.se

Det här är lassafeber:

* Kallas också blödarfeber eller virala hemorragiska febrar (VHF)

* Sällsynt i Europa men utbredd i Västafrika

* Smittbärare är råttor

* Viruset kan spridas från råttornas avföring via luften till människor

* Mellan människor sprids sjukdomen via kroppsvätskor

* Har en inkubationstid på upp till tre veckor

* Kan ge hög feber och inre blödningar

* 300 000 personer drabbas av sjukdomen varje år

* 5 000 personer dör årligen av sjukdomen

Källa: Smittskyddsinstitutet, Läkare utan gränser (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.