Linköpings stadshus. Arkivbild. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Linköping vill bli pilotkommun för vistelseförbud

Publicerad

I dag fattade kommunstyrelsen i Linköping beslut om att göra en hemställan till regeringen om att bli pilotkommun för utökad användning av vistelseförbud.

Förslaget fördes fram i en motion från Sverigedemokraterna förra året och har fått stöd av den styrande majoriteten som består av Socialdemokraterna och Moderaterna. Även Linköpingslistan, Kristdemokraterna, och Liberalerna är för motionen.

Tanken är att vistelseförbudet ska kunna dömas ut av domstolen som straff och då bidra till att bryta upp gängkriminaliteten.

Hemställan som ska göras till regeringen ska enligt motionen ”påtala de positiva fördelar som ett vistelseförbud skulle innebära för Linköpings kommun, samt att kommunen önskar att regeringen snarast möjligt inför möjligheten att döma ut vistelseförbud som straff”.

Kriminalvården kan i dag besluta om vistelseförbud för den som är dömd till villkorligt straff eller är villkorligt frigiven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.