– Vi ska vända 20 års förlorad bostadspolitik, säger Muharrem Demirok (C). Foto: Lena Liljeborg/SVT

Linköping vill underlätta köp av egen bostad

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun tar nu fram särskilda riktlinjer för att underlätta för fler att ta sig in på bostadsmarknaden. Det är nästan omöjligt för låg- och medelinkomsttagare och genom bland annat strategiska markförvärv och planprioritering ska man ändra på det.

Hör i klippet ovan Muharrem Demirok om vikten av att äga sin egen bostad.

– En kvinna som har en medianlön i inkomst, kan idag inte köpa sig en 3:a i någon av landets 20 största kommuner – hon får inte lån på sin lön som räcker till, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C).

Linköping

Hör i klippet nedan Muharrem Demirok, berätta om den nya Egnahems-rörelsen.

– Vi har ett handlingsutrymme som markägare och myndighet, och som första kommun i landet tänker vi utnyttja det på det här sättet, säger Demirok.

Nämnden är enig och ska under våren se över sina riktlinjer ”Bra boende i Linköping”.

Några exempel på de verktyg de tänker sig är: En jämn bostadsproduktion med varierande upplåtelseformer och att stödja nya koncept från branschen som vill satsa på lägre priser, t ex genom att låta köparen själv fixa inredningen, medfinansiering, kooperativt ägande och annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet